Vintern är på väg

Precis som ledordet i Game of Thrones är vintern på väg. Det är helt klart den tuffaste perioden för bilen så det börjar redan bli dags att planera inför kylan och mörkret.

tires-wheels_252285874

Däcken

Bra dubbdäck är A och O för att överleva vintern. Online kan du hitta nya till bra priser som skickas direkt hem till dig. Är du händig och har en domkraft kan du byta däck själv när det är dags. Alternativt kan du redan nu boka in en tid på en verkstad som gör jobbet åt dig. Enligt lag måste vinterdäcken vara på senast 1 december. Har du dubbdäck kan man dock sätta på dem så tidigt som 1 oktober om man tror att väglaget kommer att förvärras. Det börjar alltså redan bli dags att fundera på däckbyte och det betyder att det blir kö hos verkstäderna.

Undersök dina gamla däck, se över mönsterdjupet och hur många dubbar som finns kvar. Om du har tur är de så pass nya att de klarar en säsong till men försök inte ta några chanser med däcken.

headlights-car-night_101341648

Lamporna

Under vintern är det många platser som knappt får något solljus alls. Att köra i mörkret är alltid riskabelt. Risken att vara med om en olycka är 2-3 gånger större när det är mörkt ute. Gatubelysning hjälper så klart med sikten men kan också ge en falsk trygghet då vi tror att vi ser bättre än vi faktiskt gör. Dåligt helljus tillsammans med mörker ökar olycksrisken ännu mer. Helljusen blir sämre med åren. Om du aldrig tidigare bytt lampor i bilen kan det vara tillfälle att göra det i år. Man kan också installera extralysen för ännu bättre sikt. Undvik dock de mest lägst energi: de alstrar för lite värme för att smälta snö och is.

En extra åtgärd är att boka in en service för att få klartecken på att bilen mår bra och klarar av vintern.