Svenska rallyt

Den största biltävlingen i Sverige, sedan 2010, är Rally Sweden, eller Svenska Rallyt som vi i Sverige säger. Svenska Rallyt ingår som deltävling i Rally-VM (WRC) och körs på krokiga, smala vägar i Värmland, ofta på snöigt och halkigt underlag. WRC är världens tuffaste motortävling, tävlingen körs i alla klimat, under ett år och består av tretton deltävlingar.

Rally Sweden är unikt inom WRC eftersom det är den enda deltävlingen som körs på vinterunderlag, vilket ställer både bil och förare på prov för snö, is och kyla. Detta har visat sig gynna de nordiska förarna, kanske för att de är vana att köra på underlaget. Det är nämligen endast en icke nordisk som har vunnit Svenska Rallyt, år 2004, Sebastien Loeb.

Svenska rallyt har körts sedan 1950, första gången som midnattssolrallyt på sommaren. År 1965 blev det en vintertävling och har sedan dess fortsatt som som detta. Från år 1967 är Karlstad orten både för start och målgång. Service för tävlingsbilarna sköts vid centrat i Hagfors på flygfältet. Tävlingarna pågår i två till fyra dagar med en publik på över tvåhundra tusen på plats samt en miljard aktiva framför tv:n och internet. Rally Sweden är uppdelad i 22 specialsträckor på tid och reglerna är enkla – snabbast vinner!

Hitintills har ej några olyckor med publik förekommit. Därför är det viktigt att som åskadare vara förberedd och följa funktionärernas instruktioner för att höja säkerheten vid den fartfyllda tävling!

Är du också intresserad att besöka Svenska Rallyt? Kom i god tid, ta med dig varma kläder och vinterskor samt varm dryck i termos för att hålla värmen i skogen.

Post navigation