Enduro

Enduro är en motorsport som körs på motorcykel och det är en största motorcykelsporten i Sverige idag. Banorna är gjorda i naturen, i svår terräng Sverige har under många år varit en ledande nation som anordnar många större tävlingar så som World Enduro Championship.

I Sverige finns det tävlande i alla klasser, från nybörjare till elit, från ung till vuxen. Det som krävs för att få börja köra Enduro är att man fått en så kallad ”Guldhjälm” vilket innebär att man tagit en licenskurs för att få köra. Från och med att man fyller 12 år får man börja köra 85 cc motorcyklar, vid 13 år 125 cc motorcyklar och vid 15 års ålder får man börja tävla i vuxenklasserna som junior. När man fyllt 23 år får man börja tävla i senior klasserna och när man kommit upp i en ålder av 40 år tävlar man som veteran.

Några kända Svenska åkare är:

  • Anders Eriksson, Sverige, tävlande för Tibro MK
  • Carl-Johan Bjerkert, Sverige , tävlande för Vimmerby MS
  • Joakim Ljunggren, Sverige, tävlande för Karlskoga EK
  • Mats Nilsson, Sverige, tävlande för SMK Dala

En enduromotorcykel kan ofta liknas med en motocrossmotorcykel förutom att enduromotorcykeln har belysning och mjukare fjädrar. Ofta kör man motorcyklar på mellan 125 till 650 cc, vilket motsvarar en vikt på mellan 100 till 130 kilo. Motorcyklarna finns både som tvåtaktare och fyrtaktare och de haren maxeffekt på mellan 35 och 50 hästkrafter.

Den vanligaste tävlingsformen för Enduro i Sverige är Typ 1. Föraren kör då en uppmärkt bana med transportsträckor på allmänna vägar. I denna klass får förarna själva serva och reparera sina motorcyklar under tävlingen. Typ 2 är en tävlingsform som mer är som en träning under ordnade förhållanden och många av dessa tävlingar är klubb- eller motionstävlingar.

Är du intresserad att börja köra Enduro kan du besöka enduromx.com, de har på sin sida listat alla klubbar i Sverige, så att du lätt kan hitta den som är närmast dig.