En historisk tillbakablick på de mest ikoniska racerbilarna från svenska bilmärken

Bilsport i Sverige har en lång och framgångsrik historia med en rad ikoniska bilar från svenska bilmärken som har satt sina spår i den globala bilsportvärlden. Här tar vi en historisk tillbakablick på några av de mest minnesvärda bilarna och deras framgångsrika historier.

Volvo PV 544 Sport

Volvo PV 544 Sport debuterade på racingbanan i början av 1960-talet och blev snabbt en favorit bland racingentusiaster tack vare dess pålitlighet och prestanda. Bilens motor var en 4-cylindrig radmotor på 1,8 liter som utvecklade 90 hästkrafter. PV 544 Sport vann flera tävlingar, inklusive Svenska Rallyt 1965 och 1966, och blev en av de mest framgångsrika svenska racerbilarna genom tiderna.

Saab 96 Sport

Saab 96 Sport var en annan ikonisk svensk racerbil som gjorde sin debut under 1960-talet. Bilen var utrustad med en 3-cylindrig tvåtaktsmotor på 850cc som utvecklade 57 hästkrafter. Saab 96 Sport var en av de mest framgångsrika svenska racerbilarna genom tiderna och vann flera tävlingar, inklusive Rally Monte Carlo 1962 och Rikspokalen på Kinnekulle Ring 1966.

Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR är en svensk superbil som debuterade under 2000-talet. Bilen är utrustad med en V8-motor på 4,8 liter som utvecklar upp till 1018 hästkrafter. Koenigsegg CCXR är en av de mest imponerande svenska bilarna genom tiderna och har satt flera hastighetsrekord, inklusive ett hastighetsrekord på 447 km/h på Nardò Ring i Italien år 2009.

Polestar 1

Polestar 1 är en svenskdesignad hybridbil som debuterade år 2017. Bilen är utrustad med en 4-cylindrig motor på 2,0 liter och två elmotorer som tillsammans utvecklar upp till 619 hästkrafter. Polestar 1 anses vara en av de mest innovativa svenska bilarna genom tiderna och har vunnit flera priser för dess banbrytande teknologi.

Bilsport i Sverige har en rik historia med många ikoniska bilar från svenska bilmärken som har satt sina spår i den globala bilsportvärlden. Från Volvo PV 544 Sport till Tesla Model S Plaid har svenska racerbilar visat sig vara lika imponerande som de är pålitliga och prestandastarka.