Största motorsporterna i Sverige

Motorsport är en fantastiskt rolig sport både för utövare och publik. Det är få saker som kan mäta sig med en äkta rallyupplevelse eller ett nervkittlande speedwaylopp. Sverige har historiskt en stark tradition av motorsport. Nedan följer en listning av de mest förekommande formerna landet över.Motorsporter som utövas i Sverige

  • Backe – I en backtävling får föraren ett träningsåk och två träningsåk där den bästa tiden från något av tävlingsåken räknas.
  • Bilorientering – I den här grenen har föraren en kartläsare och grenen går ut på att på så kort tid som möjligt hitta rätt väg på en tidigare okänd bana.
  • Crosskart – En crosskart bil ser ut som en klassisk lådbil och har en tvåtakts mc-motor under huven. Tävlingarna körs oftast på rallycrossbanor.
  • Rally – I den här grenen är reglerna enkla; snabbaste bilen vinner. Tävlingarna körs på landsvägar som stängts av för allmänheten.
  • Folkrace – Ett klassiskt folkrace körs på banor med packad jord och grus. Bilarna som används har en toppfart på 80Km/h och man kan delta från det år man fyller 15.
  • Drifting – För att vinna en driftingtävling krävs det att man har tungan rätt i mun. Grenen går ut på att sladda så snyggt och kontrollerat som möjligt genom en bana.

Svenska rallytSveriges största rallyturnering, som även kallas Rally Sweden sedan 2010, kördes för första gången redan 1950. Då kallades tävlingen för midnattsrallyt och hölls under sommartid. Man började köra vinterturneringen först 1965. Först hade racet olika städer för start och målgång men ända sedan 1967 så startar och avslutas tävlingen i Karlstad.Under hela sin verksamma period har rallyt enbart blivit inställt två gånger. 1974 var första gången tävlingen inte blev av och det var på grund av oljekrisen som varade mellan 1973 till 1974. Andra gången rallyt ställdes in var 1990 och den gången var orsaken den milda vintern som gjorde det omöjligt att genomföra rallyt.Här ser du det bästa från fjolårets rally!