Tunga lastbilar

Vi ser dom efter vägarna runt om i vårt land, de kör tunga transporter utomlands. Dom tunga lastbilarna rulla dygnet runt och fraktar saker till olika platser. Vägens riddare som dom kallas gör ett fantastiskt jobb att dag efter dag, mil efter mil frakta gods.

Tunga lastbilar

Man brukar tala om lätta och tunga lastbilar och med en totalvikt på högst 3.5 ton så placeras man i facket för lätta lastbilar. Allt över 3.5 ton räknas som tung lastbil. I dag så kan en lastbil som högst köra 90 kilometer per timme efter motorväg eller motortrafikled eller om man ligger efter annan väg och har släp då är det 80 kilometer i timmen som gäller.

DAF

När det gäller tunga lastbilar så har DAF i dag kommit att bli en stor aktör på marknaden, de erbjuder tunga lastbilar med bra köregenskaper och trivsam miljö för föraren. Utvecklingen har verkligen gått framåt i dagens lastbilar jämfört med dåtidens bilar. Idag så sitter föraren bekvämt och har automatlådor och farthållare som på vilken personbil som helst. Det har även kommit bättre sovmöjligheter som gör att det inte blir obekvämt att övernatta i bilen. Allt för att den som kör ska få det så bekvämt som möjligt, det är ju deras arbetsplats och dom befinner sig många timmar i hytten varje dag.

Dakar Rallyt

DAF har också ställt upp i lite olika rallyn för lastbilar, bland annat det ökända Dakar under 80-talet, där de efter en olycka 1988 la tävlandet på hyllan ett tag. 1996 så började DAF tävla i European Truck Race där dom nästa blev mästare 1999. 2002 så klev man på Dakar igen fram tills 2006. Nu får vi vänta och se om de kommer igång igen så man kan följa DAF i racingvärlden igen.