Formel 1

Formel 1 är en stor motorsport, inte bara i Sverige utan i hela världen. Tävlingarna sker på specialbyggda asfalterade banor i specialbyggda ensitsiga bilar. Sporten sägs vara en av de dyraste motorsporterna i världen idag, mycket på grund av kraschtester, utvecklings och tillverkningskostnader. Branschen har länge försökt att göra sporten mindre kostsam men trots de åtgärder som gjorts så ligger budget hos ett stall på cirka 250 miljoner svenska kronor per år. 

Formel 1 har funnits som VM sedan 1950 och tävlingar kört i stora delar av Världen, bland annat i Asien, Europa och Sydamerika. En säsong består i dag av 19 lopp som körs bland annat i Istanbul Valencia och Abu Dhabi. Formel 1 har idag blivit en stor publiksport och det är åtskilliga människor som följer sporten, både live, på tv eller på Internet. Sporten finns idag som odds och det är idag många människor som är väl insatta och spelar pengar på sporten.

Bilarna

De bilar som körs med i Formel 1 konstrueras av de stall som de tillhör. Motorn, en V8 sitter, till skillnad från ”vanliga” bilar bakom föraren, mellan bakdäcken. Växellådan består av 7 växlar och växlingen sker med ”paddlar” som sitter vid ratten på bilen. Själva karossen på bilen tillverkas i så lätt material som möjligt, ofta av kolfiber eller titanlegering. Bilarna har stora vingar fram och bak för att trycka ner luften mot backen för optimalt fäste. Däcken har länge varit helt släta, så kallade ”slicks” men idag finns även däck med mönster. Alla däck, till samtliga bilar, levereras av Pirelli.  När en bil är färdigbyggd är det vissa tester, bland annat krocktest som måste göras innan bilen är godkänd att använda på tävlingsbanan.

Post navigation