Reservdelar

Att skruva i sin egen bil, service och underhåll

Att underhålla sin bil och göra service på den regelbundet är viktigt ur många aspekter, så som bilens livslängd och bränsleförbrukningen, men också för ekonomins och miljöns skull. En bil som underhålls och servas regelbundet gör av med mindre bränsle och mindre avgaser, vilket inte bara gynnar bilägaren utan hela samhället.Bilservice

Intresset kommer ju mer man håller på

Det är dock inte det enklaste att börja sköta om sin bil ifall man är nybörjare. Men det finns vissa saker som man kan fixa på egen hand även om man inte har särskilt stora kunskaper och inte äger något garage som är välfyllt med verktyg. När man väl börjar skruva i sin bil så brukar intresset ofta komma självmant och dessutom lär man sig mer med tiden. Ett tips är att ha med sig någon kunnig när man ska skruva i bilen för första gången. Då kan man titta på och lära sig och ställa frågor.Få däcken att hålla längreDet finns faktiskt några knep man kan ta till så däcken håller längre. Det är dyrt att köpa nya varje eller varannan säsong för att alltid ha så bra fäste som möjligt. För första måste man hålla koll på slitaget på däcken. Titta över dem en gång i veckan eller åtminstone en gång i månaden. Kontrollera lufttrycket, speciellt under årstider där temperaturen kan förändras hastigt. Ett däck med 2,0 i lufttryck i 20 grader kommer att ha 1,6 bar vid minus 20. Byt ventiler varje gång du byter däck. Dessa utsätt för kraftiga g-krafter när bilen är ute på vägarna. Mekaniker har som vana att byta ut dem men byter man däck själv är det lätt att glömma dessa.  Sedan ska man se över så att däcken är balanserade. Det syns inte men känns när du kör i form av vibrationer. Obalans sliter väldigt mycket på gummit, hjullagret och styranordning. Detta är dock svårt att göra själv. Misstänker du att däcken behöver balanseras rekommenderar vi att du tar bilen till en auktoriserad verkstad.

Fixa med bilen på egen hand

Ju nyare bilar, desto svårare är det att fixa med bilen på egen hand. Dessutom bör man också ha i åtanke att garantin på bilen inte alltid gäller om man ger sig på svårare saker på egen hand. Men enklare saker brukar sällan vara några problem att fixa. En av de saker som man bör byta regel- bundet är oljan och då byter man också oljefiltret samtidigt. Detta är inte särskilt avancerat och de flesta brukar kunna fixa det. Det enda man behöver tänka på är att välja rätt olja till bilen samt att den gamla oljan och oljefiltret hör till miljöfarligt avfall och bör lämnas in till ett inlämningsställe för detta.Byta glödlampor är också något som de flesta klarar av. Kolla sina däck är också något som är viktigt. Man kan använda sig av en femkrona när man kollar dem. Från myntets kant och upp till toppen av siffran fem är det tre millimeter och mönsterdjupet på ett däck ska vara minst tre millimeter. Att kolla däcktrycket är också något som är bra att göra med jämna mellanrum. Att ha rätt däcktryck kan både minska bränsleförbrukningen och göra att bilen går bättre. Byte av tändstift är på de allra flesta bilmodeller också något som de flesta kan fixa på egen hand.

Post navigation