För dig som skaffat dig el eller hybridbil

När du investerar i en el- eller hybridbil bidrar du till en hållbar miljö. El är enligt många framtidens drivmedel och är ofta ekonomiskt fördelaktigare än bensin och diesel. I takt med att batterierna blir större och kapaciteten i laddarna ökar så kommer du dessutom längre på en laddning.

Vad behöver jag tänka på?

Elnätet hemma i ditt hus klarar oftast av att ladda elbilen men det bästa är att du låter en elektriker kolla elsystemet först. Helst ska du ladda via trefas då det belastar husets elnät mindre. Läs mer här om du är intresserad av att införskaffa en laddare till bilen. Du kan ladda batteriet fullt över en natt i ett vanligt uttag. Investerar du i en laddbox går det dock lite snabbare. Ska du ladda utanför hemmet behöver du ha med dig en laddkabel i bilen anpassad för laddning av elbil.

Hur är det med räckvidden?

All el som du använder till annat än körningen förkortar räckvidden. Exempel på detta är AC på sommaren och värme på vintern. En motor- och kupévärmare är en god investering då det gör att du sparar på batteriladdningen när du ska starta bilen vid kalla dagar. Kör du lugnt och mjukt drar bilen mycket mindre energi.