Däckbyte

Att välja på dubbfria eller dubbade däck, det är frågan och när får man lägga på vinterdäcken respektive sommardäcken? Ja det är frågor som bilägare funderar på med jämna mellanrum. Det finns bestämmelser som säger när du bör köra med vinterdäck och likaså med sommardäck.

Att välja dubbfritt eller dubbdäck är en valmöjlighet vi har i Sverige, i Tyskland så är det förbjudet med dubbdäck och Norge har infört ett avgiftssystem. Eftersom vi har stora variationer på årstider i vårt avlånga land så vore ett förbud kanske svårt. Att i norra delarna av landet inte får köra med dubbdäck kan leda till svårigheter. Oavsett dubbfritt eller inte så behöver vi skifta däck på våra bilar. Många anlitar däckhotell för sina däck, det är bekvämt att lämna in bilen till professionella för att skifta från sommardäck till vinterdäck utan behöva göra det själv. Att de lagrar däcken åt dig och hjälper med annat som har med till exempel hjulinställningar är också bekvämt.

Enligt Transportstyrelsen så gäller vinterdäck mellan 1 december och 31 mars och det gäller både för tunga lastbilar och lättare fordon. Detta gäller när det är vinterväglag, och med det menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på vägbanan.  Du kan använda dig av antingen dubbfria eller däck med dubb. Mellan den 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, skulle det vara behov av dubbdäck på grund av snöbelagd väg under annan tidsperiod än den angivna så är det självklar tillåtet att använda dubbdäck.